Nužnost izlaza

UNIRI umjetnički projekt, 2020/21.

U Hrvatskoj početak istraživanja odnosa vizualne umjetnosti, znanosti i tehnologije seže u 1961.godinu kada je nastao međunarodni pokret Nove tendencije. U razdoblju od 1961. do 1973. održano je više izložbi u Zagrebu, Parizu, Veneciji i Leverkusenu. U SAD interdisciplinarni pristup tehnologije i umjetnosti rezultirao je vrlo važnim radom Aspen Movie Map iz 1978. godine koji je nastao na Massachusetts Institute of Technology i smatra se jednim od prvih hipermedijskih sustava.
Binarni (kod) osnova je računalnih sustava, dok je programiranje važan dio umjetničkih radova virtualne i proširene stvarnosti, zbog toga je uz Katedru za intermediju u projekt uključen i Odjel za matematiku.
Pojavom virusa COVID-19 mnogi procesi vezani uz razvoj i korištenje digitalne tehnologije postali su vidljivi i široko primjenjivi u praksi. Fokus društvenog zbivanja uključujući obrazovanje i umjetnost premješta se u digitalni prostor, no još uvijek postoji potreba za izlaganjem i prezentacijom umjetnosti u fizičkom prostoru koji se potom reprezentira u digitalnom obliku npr. virtualnim izložbama. Pandemijska kriza uzrokovala je brži prijelaz obrazovanja i umjetnosti u prostor digitalnog, no bez nužnog osvješćivanja novonastalih okolnosti te kritičkog i umjetničkog odgovora na njih. Stoga se projektom želi istražiti koje su dugoročne posljedice izazvane virusom COVID-19 te kako se one reflektiraju u umjetnosti i u širem društvenom kontekstu.

Cilj umjetničkog projekta je osvještavanje i istraživanje tema ispreplitanja umjetničkog i znanstvenog, javnog i privatnog, fenomena dezinformacije, cenzure, algoritamskog populizma, vezanih uz umjetničko obrazovanje, rad i prezentaciju. Usvojene spoznaje rezultirat će e-knjigom koja će objediniti iskustva i umjetničke forme razvijenih kroz projekt.
Cilj projekta je kroz suradnju matematičara i umjetnika osmisliti novi, interdisciplinarni način prezentacije umjetničkih i matematičkih sadržaja.

Voditelj projekta:
Tomislav Brajnović

Suradnici:
Izv. prof. art. Ingeborg Fulepp
Doc. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković
Umj. suradnik. Sanjin Stanić
Marko Mrvoš, student

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti