Quark – Centar za keramiku

Quark – Centar za keramiku osnovan je 2018 godine i djeluje pri Sveučilištu u Rijeci – Akademiji primijenjenih umjetnosti , s ciljem daljnjeg istraživanja i produkcije u mediju keramike, van nastavnih programa. Novi načini i metode primjene keramike odnose se prvenstveno na istraživanja u području objekt-dizajna te interdisciplinarna istraživanja u sklopu međunarodnih, međuinstitucionalnih i sveučilišnih umjetničko-znanstvenih projekata, isto kao i projekata u suradnji s privrednim sektorom.

Quark je centar manjeg kapaciteta, koncipiran tako da se može dalje razvijati i proširiti svoje djelovanje, isto kao i uključiti u svoj rad alumnije, umjetnike, studente, dizajnere, arhitekte, znanstvenike te osobe zainteresirane za razvoj komercijalnih projekata.

Od svog osnutka, Centar je uključen u više projekata a intenzivno istraživanje provodi se u području novih tehnologija i cad-cam načina izrade, te je tijekom 2018 godine nabavljen i novi 3d printer za glinu, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Primjena novih tehnologija samom mediju keramike daje novu dimenziju i smisao te se keramika kao materijal pokazao kao višestruko pogodan za 3d print, kojim se ne dobiva samo prototip već i gotov proizvod a u slučaju neuspjelog printa, reciklaža materijala iznosi oko 98%. Utoliko, tradicionalne metode izrade u kombinaciji s novim tehnologijama predstavljaju relativno neistraženo područje te otvaraju nove i nebrojene mogućnosti za daljnja istraživanja, od umjetničkih predmeta i objekt dizajna do izrade elemenata primjenjivih u arhitekturi.

Voditelj centra: doc. mr. art. Dražen Vitolović

Kontakt
quark.centre@gmail.com

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti