Međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika u Rijeci — GraficaRi

Opis

Akademija primijenjenih umjetnosti obilježava svojih prvih petnaest godina od osnutka okupljanjem najboljih likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu. Natječaj se nadovezuje na već bogatu tiskarsko grafičku povijest od početaka stvaranja Riječke grafičke škole čiji su osnivači i predstavnici, profesori i studenti Akademije i svih njezinih preteča tijekom godina, osvajali brojna priznanja i nagrade za svoj doprinos suvremenoj grafici.

Natječajna izložba “GraficaRi prvi je put pokrenuta 2013. godine s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Na natječaj se odazvalo 75 autora sa 159 radova. U konačnici je odabrana i izložena 41 grafika od 37 autora. Prema odluci stručnog Povjerenstva, autorima nagrađenih radova dodijeljene su pohvale: Posebna pohvala žirija uz novčanu nagradu i tri Pohvale žirija.

Ovogodišnjim natječajem napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu izložbe bit će organizirane dodatne promotivne aktivnosti i edukativni programi, radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.

Natječaj i izložba pokrenuti su inicijativom triju mladih grafičarki, Ivane Bajcer, Dajane Radoš i Sunčane Simichen, u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti, u suradnji s Galerijom Kortil i uz novčanu potporu Sveučilišta u Rijeci iz projekta za mlade umjetnike i znanstvenike.

Natječaj

Pravo na sudjelovanje imaju studenti umjetničkih studija i akademija te umjetnici do 40 godina starosti koji se odazovu na natječaj u navedenom roku.

 • Prihvaćaju se radovi u svim grafičkim tehnikama, knjige umjetnika, grafičke instalacije i digitalne grafike u kombinaciji s klasičnim grafičkim tehnikama.
 • Monotipije neće biti prihvaćene.
 • Najveća dopuštena dimenzija tiskovne površine je 200 x 200 cm, a ne smije biti manja od 30 x 40 cm.
 • Nema ograničenja u smislu dimenzija knjige.
 • Radovi ne smiju biti stariji od tri godine.
 • Nema tematskog ograničenja.
 • Ne plaća se kotizacija.

Radovi se najprije šalju u digitalnom obliku, na temelju čega se vrši odabir za izložbu.

Međunarodno povjerenstvo za odabir radova odabrat će radove koji udovoljavaju uvjetima natječaja i koji će biti izloženi u Galeriji Kortil u Rijeci. Nakon toga odabrani radovi šalju se poštom.

Prijava mora sadržavati ispunjenu ONLINE prijavnicu i kvalitetne fotografije prijavljenih radova u visokoj rezoluciji (jpeg format, 300 dpi), dopuštene ukupne veličine do 20 MB.

Autor može prijaviti najviše 3 rada u digitalnom obliku.

Svaka fotografija rada treba uključivati sljedeće podatke: ime i prezime autora, naziv rada, tehniku rada i dimenzije papira (visina x širina cm), dok je za trodimenzionalne radove potrebno navesti i dubinu rada (visina x širina x dubina cm). Primjer: Tea Horvat_Iluzija_bakropis_2020_80x60cm

Ako se prijavljuju trodimenzionalni radovi, knjige umjetnika ili objekti u prostoru, potrebno je poslati više fotografija snimljenih iz različitih kutova, da se dobije što bolji uvid u prijavljeni rad.

Prema potrebi, opis rada (koncept) i postav rada opisati u za to namijenjen prostor.

Prijava u prvoj fazi vrši se isključivo putem online obrasca. U slučaju slanja originalnog rada poštom koji je pristigao prije selekcije radova u digitalnom obliku nećemo ga biti u mogućnosti vratiti.

Povjerenstvo za odabir radova na temelju pristiglih prijava u digitalnom obliku odabire radove koji će biti izloženi u Galeriji Kortil u Rijeci.

Svi autori će o rezultatima izbora radova za izložbu biti obaviješteni e-mailom.

Popis odabranih autora bit će objavljen na stranici Međunarodne izložbe grafika i knjiga umjetnika Akademije primijenjenih umjetnosti, na Facebook i Instagram profilu.

https://www.facebook.com/GraficaRi.MIGIKU

https://www.instagram.com/graficari_migiku/

Članovi međunarodnog Povjerenstva za odabir radova i dodjelu nagrada čine akademici, likovni kritičari, povjesničari umjetnosti i umjetnici.

 • prof. art Letricija Linardić (profesorica grafike i dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci)
 • prof. art Mario Čaušić (profesor grafike na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku)
 • Vilma Bartolić (viša kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci)
 • mag. Breda Škrjanec (muzejska savjetnica, Mednarodni grafični likovni center, Slovenia)
 • Ivana Bajcer (asistentica grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci)
 • Dajana Radoš (asistentica grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci)
 • Sunčana Simichen (umjetnica, nastavnica grafike u Srednjoj školi Duga Resa)

Autori čiji su radovi odabrani u digitalnom obliku šalju originalne radove poštom. Radovi se šalju na trošak autora.

Odabrane radove autor je dužan poslati od 1. 9. 2021. do 1. 10. 2021. (poštanski žig na paketu) na adresu:

AKADEMIJA PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI SVEUČILIŠTA U RIJECI  – „GRAFICARI“
SLAVKA KRAUTZEKA 83
51000 RIJEKA
HRVATSKA

Molimo da se radovi odgovarajuće zapakiraju, kako se ne bi oštetili prilikom transporta (kartonske tube, paketi…). Opremljeni radovi neće biti prihvaćeni (okvir i staklo).

Organizator ne odgovara za štete nastale zbog nevješto zapakiranih radova od strane pošiljatelja te štete nastale tijekom transporta.

Radovi koji ne stignu do zadanog roka neće biti razmatrani.

Radovi pristigli poštom moraju odgovarati odabranim radovima s fotografija, u protivnom se neće razmatrati.

Izložba i nagrade

Otvorenje izložbe predviđeno je za siječanj 2022. U slučaju promjena bit ćete pravovremeno obaviješteni. Na otvorenju izložbe organizator dodjeljuje nagrade i priznanja nagrađenim autorima.

Organizator se obvezuje na savjesno i profesionalno rukovanje radovima.

Za vrijeme trajanja izložbe radovi će biti osigurani o trošku organizatora.

Odabir nagrađenih i pohvaljenih radova vršit će se na temelju pristiglih originalnih radova, ovisno o statusu prijavitelja te broju i različitosti pristiglih prijava.

Povjerenstvo za odabir radova i nagrada dodijelit će novčane nagrade mladim autorima i studentima, nagradu za samostalnu izložbu te više jednakovrijednih priznanja po različitim kategorijama (knjige umjetnika, grafičke instalacije, radovi na temu COVID-19 i druge).

Organizator snosi troškove povrata radova na adresu navedenu na prijavnici, u roku od 6 mjeseci od završetka izložbe.

Svaki izabrani autor dobiva jedan primjerak kataloga bez naknade. Katalog se objavljuje na hrvatskom i engleskom jeziku s reprodukcijama u boji jednoga rada izabranih autora prema odluci urednika. Autori koji neće moći doći na otvorenje izložbe dobit će svoj primjerak kataloga pri povratu radova poštom.

Autori koji se jave na natječaj odgovaraju za istinitost i točnost prijavljenih podataka za katalog. Podaci će se preuzimati iz ONLINE prijavnica. Organizator ne preuzima odgovornost za netočnost prijavljenih podataka. Organizator zadržava pravo reduciranja biografija sudionika sukladno dogovorenom obujmu i obrascu kataloga.

Autori prepuštaju Organizatoru pravo na reproduciranje radova za katalog, dokumentaciju i u propagandne svrhe, bez naknade.

Radovi bez potpune dokumentacije neće se preuzimati.

Online formular za prijavu na izložbu.

Važni datumi – AŽURIRANO

22. kolovoza 2021. – zadnji dan za prijavu Online ispunjavanje prijavnice i slanje fotografija radova do 20 MB
Rujan 2021. Odabir radova u digitalnom obliku za izložbu
Rujan 2021. Obavijest o rezultatima izbora radova za izložbu (objava popisa autora čiji će radovi biti izloženi u Galeriji Kortil)
1.rujna – 1. listopada 2021. (poštanski žig na paketu) Slanje odabranih originalnih radova i dostava fotografija u visokoj rezoluciji za tisak
studeni 2021. Odabir nagrađenih radova na osnovu pristiglih originalnih radova
Siječanj 2022. Postav i otvorenje izložbe uz edukativni program
Do svibanj/lipanj 2022. Povrat radova

Organizator zadržava pravo izmjene datuma zbog  pandemije COVID 19.

Međunarodno povjerenstvo

Članovi međunarodnog Povjerenstva za odabir radova i dodjelu nagrada čine akademici, likovni kritičari, povjesničari umjetnosti i umjetnici.

 • prof. art Letricija Linardić (profesorica grafike i dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci)
 • prof. art Mario Čaušić (profesor grafike na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku)
 • Vilma Bartolić (viša kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci)
 • mag. Breda Škrjanec (muzejska savjetnica, Mednarodni grafični likovni center, Slovenia)
 • Ivana Bajcer (asistentica grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci)
 • Dajana Radoš (asistentica grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci)
 • Sunčana Simichen (umjetnica, nastavnica grafike u Srednjoj školi Duga Resa)

Novosti

Selekcija i otvorenje izložbe 2013.

Sve obavijesti vezane uz natječaj pratite redovito na stranicama Međunarodne izložbe grafike i knjiga umjetnika u Rijeci – GraficaRi

U slučaju dodatnih pitanja kontaktirajte nas e-mailom: migiku@apuri.uniri.hr

Prijavom na natječaj sudionik prihvaća uvjete natječaja.

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti