Izv. prof. art. Darija Žmak Kunić

Multimedijalna vizualna umjetnica koja stvara uglavnom u području umjetničkog objekta – instalacije i video instalacije. No njezina praksa uključuje i eksperimentalni zvuk, crtež, kiparstvo i performans. Od 2000. kontinuirano izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjeluje na brojnim žiriranim i koncepcijskim izložbama na kojima izvodi ‘site-specific’ radove i kolaborativne akcije i produkcije. S radom ‘Mjesečarke’ 2009. godine kao hrvatska predstavnica sudjeluje na 14. bijenalu mladih Europe i Mediterana u Skopju (područje vizualnih umjetnosti). Osim umjetničkog istraživanja, rada i stvaranja, njezin posao i djelovanje posvećeni su kulturnoj animaciji te uključivanju lokalne zajednice u interaktivne umjetničke aktivnosti koje se bave idejama o zajednici, kretanju i umjetnosti. Pokrenula je dva dječja kulturno-umjetnička festivala: Volos – umjetnički dječji festival i Moho – zabavno-znanstveni festival za djecu, koji se kontinuirano odvijaju od 2013., a na kojima radi kao programska i umjetnička ravnateljica.

Diplomirala je na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine, u kiparskoj klasi profesora Mire Vuce. Godine 2008. je magistrirala umjetnost, smjer kiparstvo, u klasi profesora Jože Baršija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. 

Nastavnica je na preddiplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti, na kojima je nositeljica kolegija Kiparstvo I i II te Kiparstvo izborni I i II. Na diplomskom studiju Likovne pedagogije nastavnica je na kolegijima Kiparstvo A i B te Kiparstvo C i D.

Detaljni izvedbeni planovi (login: AAI@edu.hr)

Izbor radova

  • Nest, 2012., hair, sculpture

  • Sorrow, 2017., mixed media, sculpture

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti