Sveučilište primjenjenih znanosti (Aachen)

  • Pogled iz zraka u Aachen (Njemačka), u blizini Hauptbahnhofa, A.Savin (Wikimedia Commons)

  • FH Aachen zgrada Boxgraben, (Wikimedia Commons)

  • Campus Architecture and Civil Engineering of FH Aachen, (Wikimedia Commons)

Osnovne informacije o sveučilištu / studiju

FH Aachen jedno je od najvećih sveučilišta primijenjenih znanosti u Njemačkoj. Svake godine primamo više od 150 studenata na razmjeni, i to iz čitavog svijeta.

Jeste li se ikad nalazili u tri zemlje u isto vrijeme?! Naime, Aachen je smješten na graničnom trokutu Njemačke, Belgije i Nizozemske, stoga je ovo doista moguće. Štoviše, svaki peti stanovnik ovog grada je student, što znači da Aachen ima vrlo mladu populaciju.

Proširite svoje horizonte i skupite dodatne bodove na svojem studiju! Studenti naših partnerskih sveučilišta mogu skupiti bodove na FH Aachen i prenijeti ih na svoja matična sveučilišta, a pritom ne moraju plaćati školarinu na FH Aachen.

Učenje stranog jezika jedan je od najboljih načina da se razumije i kultura. Zato Fakultet za poslovne studije studentima na razmjeni nudi besplatne satove njemačkog, na različitim stupnjevima.

više na stranici sveučilišta…

O programu međunarodne suradnje Erasmus +

Akademija primjenjenih umjetnosti u Rijeci ostvaruje program međunarodne suradnje sa Sveučilištem primjenjenih znanosti u Aachenu putem programa mobilnosti Erasmus +.

Stoga je procedura prijave kao i prava i obveze tijekom studijskog boravka jednaka kao i za sve programe u okviru Erasmus + programa mobilnosti.

Osim Programu mobilnosti Erasmus +, APURI je aktivna i u okvirima CEEPUS mreže na projektima ADRIART.CE.

Kako se prijaviti

Studenti se za razmjenu prijavljuju na natječaj koji raspisuje Sveučilište u Rijeci. Natječaj se u pravilu raspisuje jednom godišnje u siječnju/veljači za sljedeću akademsku godinu.

Prije prijave na natječaj, svi studenti zainteresirani za razmjenu, dužni su proučiti i u dogovoru sa ECTS koordinatorom na fakultetu/akademiji usporediti studijske programe matičnog i inozemnog sveučilišta, te se savjetovati o kolegijima koje bi mogli slušati i polagati u inozemstvu. Potrebno je obratiti pažnju, te se informirati na kojem se jeziku izvodi nastava na stranom sveučilištu.

Info o studijskom boravku

Trajanje razmjene: minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci.

Studenti za vrijeme trajanja međunarodne razmjene ostaju upisani na svoj matični fakultet/akademiju. Studenti koji se nalaze u kategoriji onih koji imaju obavezu participacije u troškovima studija, za vrijeme trajanja razmjene dužni su nastaviti plaćati participaciju.

Erasmus+ studentima se omogućuje mobilnost u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija (preddiplomski, diplomski, poslijediplomski). Mobilnost je tijekom studija  moguće ostvariti više puta – važno je poštivati uvjet od najviše 12 mjeseci po svakoj razini studija – u zbroj mjeseci ulazi i mobilnost studijskog boravka (SMS) i stručne prakse (SMP) npr. na istoj razini studija 6 mj. SMS + 6 mj. SMP =12 mjeseci. Studenti integriranih preddiplomskih i diplomskih studija mogu ostvariti mobilnost u ukupnom trajanju do 24 mjeseca za tu razinu studija. Erasmus mobilnost u okviru LLP programa i u okviru programa Erasmus Mundus računa se u zbroj 12 mjeseci po razini studija (2009./10.-2016./17.). Ako je student već dosegao granicu za jednu razinu studija, moći će se prijaviti za novu mobilnost studijskog boravka ili stručne prakse na drugoj razini studija. Ograničenje ukupnog trajanja mobilnosti se primjenjuje i na studente koji ostvaruju mobilnost u statusu zero-grant studenta.

Erasmus+ studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnom visokom učilištu.

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti