Objekti za tijelo i prostor

Objekti za tijelo i prostor nastoje razviti kod studenata razumijevanje za tijelo i prostor te objekte koji služe njihovom povezivanju, te istovremeno dotaknuti interes za duhovnost predmeta iz svakodnevne upotrebe i mogućnost rješavanja oblikovnih problema koje oni postavljaju.

Objekti za tijelo i prostor je interdisciplinarni studij koji propituje odnose i međusobne utjecaje tijela, prostora, svijetla, osobnosti, estetike, te prirodnog i urbanog okoliša. Studiji omogućavaju korištenje svih poznatih medija i materijala koji mogu poslužiti studentima da se što jasnije izraze. Temeljni materijali koji se koriste tijekom studija su održivi, reciklirani, prirodni i odbačeni materijali, međutim razvojem sadržaja i ideja koriste se i ostali mediji: fotografija, video, grafičke, slikarske i kiparske tehnike. Kolegiji se razvijaju u odnosu na proširenje prostora koje zahvaća ideja o ulozi tijela u suvremenosti te nastoji aktivno sudjelovati u propitivanju naše egzistencije na planeti Zemlji i sukladno tome i ulozi koju ti objekti za tijelo i prostor u njoj imaju.

Uključujući znanja iz područja umjetnosti, dizajna, arhitekture, psihologije, antropologije, tehnologije i sociologije, kolegij Objekti za tijelo i prostor svojim programom razvija svijest i senzibilitet o stvarnim potrebama korisnika u odnosu prema prirodi i društvu, uključujući rastezljivu činjenicu vremena. Program na složeni način uravnotežuje znanja o prirodi tijela i prostora, oblicima i njihovoj funkciji sa tehnološkom izradom predmeta.

Nastava se odvija u radionici korištenjem recikliranih, odbačenih, nađenih i održivih materijala. Dodatna sredstva su medijske aparature. Radi se individualno, po određenim temama s namjerom izlaganja na većim dizajnerskim, umjetničkim ili znanstvenim manifestacijama.

Objekti za tijelo i prostor se predaju kao izborni kolegij diplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti. Na Likovnoj pedagogiji Objekti za tijelo i prostor su sveprisutan segment općenite likovne pismenosti u kreativnom i edukativnom procesu, te ima važnu ulogu u razumijevanju i čitanju umjetničkih djela. Na studiju Primijenjene umjetnosti kolegiji umjetničkog stakla su usmjereni na sustavno obrazovanje budućih profesionalca u području suvremene umjetnosti tjelesnih instalacija i prostornog oblikovanja.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Nakon toga možeš upisati diplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij , ali te zanima ili se baviš oblikovanjem nakita, dizajnom ili objektima za tijelo i prostor, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV. Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na ovaj studij.

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

  • Sve informacije o upisima potraži ovdje.

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti