Kostimografija

Kostim i maska neodvojiv su dio performativnog čina od samog nastanka kazališta. Kreirajte kostime i maske koje će prikazivati raspoloženje, atmosferu i emocionalno putovanje vaših likova.

Kostimografija spada u primijenjene umjetnosti i objedinjuje znanja i vještine iz područja  crtanja, slikarstva, kiparstva, kao i teorijskih kolegija primijenjenih u mediju kazališta, filma i performansa. Kostimograf kostimom, šminkom i maskom na sceni stvara razne karaktere i likove dramskih, opernih ili plesnih predložaka.

Kostimografija omogućuje primjenu znanja stečenih na crtanju, slikanju, grafici i kiparstvu na nov i kreativan način. Na kolegiju Kostimografija i moda steći ćeš znanja o povijesti odijevanja, obradi i oslikavanju tekstila, izradi kostima, kazališnih maski i raznih kostimografskih dodataka. Kroz likovnu umjetnost i modu stvarat ćeš vlastite inovativne projekte za kazališne predstave, performanse, film ili televiziju. Naučit ćeš samostalno, ili u grupi kreativno realizirati kostimografije prema zadanom predlošku.

Nastava iz kostimografije izvodi se u suvremeno opremljenim učionicama. Radi se u malim grupama, u kreativnoj i opuštenoj atmosferi. Poštuje se individualnost svih studenata koje se potiče na rad na samostalnim projektima na Akademiji, u suradnji s kolegijem Gluma i mediji te s drugim etabliranim institucijama poput Hrvatskog narodnog kazališta I. pl. Zajc (Rijeka) i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Kostimografija se predaje kao izborni kolegij na preddiplomskim i diplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti. Na Likovnoj pedagogiji kostimografija je sveprisutan segment općenite likovne pismenosti te ima važnu ulogu u razumijevanju dramskih, lutkarskih, izvedbenih i filmskih umjetničkih ostvarenja. Na studiju Primijenjene umjetnosti kolegiji Kostimografije i mode osiguravaju obrazovanje i praksu budućih profesionalaca u području primijenjenih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti vezanih za scenu, film i performans. Kolegiji kostimografije svoju primjenu nalaze i u programu studija Glume gdje predstavljaju logičan dio stjecanja znanja i iskustva na sceni ili pred kamerom.

  • Prouči kolegije koje ćeš slušati ako upišeš Likovnu pedagogiju ili Primijenjenu umjetnost ovdje.
  • Saznaj više o svojim budućim nastavnicama i nastavnicima ovdje.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Nakon toga možeš upisati diplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij, ali te zanima ili se baviš grafičkom umjetnošću ili crtežom, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV. Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na ovaj studij. 

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

  • Sve informacije o upisima potraži ovdje.

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti