Akademija likovnih umjetnosti (Beograd)

Osnovne informacije o sveučilištu / studiju

Sveučilište umjetnosti u Beogradu osnovano je 1957. godine kao udruženje četiriju umjetničkih fakulteta: Fakulteta muzičke umjetnosti, Fakulteta likovnih umjetnosti, Fakulteta primijenjenih umjetnosti i Fakulteta dramskih umjetnosti. Danas ima 2 700 studenata i više od 470 profesora, a nudi 70 studijskih programa u raznim umjetničkim disciplinama, na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. S ciljem da bude prepoznat kao mjesto gdje nastaju nove ideje, Sveučilište je osmislilo specifične metode usmjeravanja i vođenja umjetničkog obrazovanja, objedinjujući umjetničko i teoretsko istraživanje i pružajući platformu za interdisciplinarna istraživanja. Zahvaljujući nedavno pokrenutim doktorskim programima baziranima na praksi, ovo Sveučilište jedinstvena je visokoobrazovna institucija u ovoj regiji.

Studijski programi su na srpskom jeziku. Međutim, mnogi kolegiji temelje se na intenzivnoj mentorskoj praksi i individualnom pristupu, stoga su prikladni za međunarodne studente na razmjeni.

Stranica Akademije, Brošura

O programu međunarodne suradnje Ceepus

Akademija primjenjenih umjetnosti u Rijeci ostvaruje program međunarodne suradnje sa Sveučilištem primjenjenih znanosti u Aachenu putem programa mobilnosti Erasmus +.

Stoga je procedura prijave kao i prava i obveze tijekom studijskog boravka jednaka kao i za sve programe u okviru Erasmus + programa mobilnosti.

Osim Programu mobilnosti Erasmus +, APURI je aktivna i u okvirima CEEPUS mreže na projektima ADRIART.CE.

Kako se prijaviti

Studenti se za razmjenu prijavljuju na natječaj koji raspisuje Sveučilište u Rijeci. Natječaj se u pravilu raspisuje jednom godišnje u siječnju/veljači za sljedeću akademsku godinu.

Prije prijave na natječaj, svi studenti zainteresirani za razmjenu, dužni su proučiti i u dogovoru sa ECTS koordinatorom na fakultetu/akademiji usporediti studijske programe matičnog i inozemnog sveučilišta, te se savjetovati o kolegijima koje bi mogli slušati i polagati u inozemstvu. Potrebno je obratiti pažnju, te se informirati na kojem se jeziku izvodi nastava na stranom sveučilištu.

Info o studijskom boravku

Trajanje razmjene: minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci.

Studenti za vrijeme trajanja međunarodne razmjene ostaju upisani na svoj matični fakultet/akademiju. Studenti koji se nalaze u kategoriji onih koji imaju obavezu participacije u troškovima studija, za vrijeme trajanja razmjene dužni su nastaviti plaćati participaciju.

Erasmus+ studentima se omogućuje mobilnost u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija (preddiplomski, diplomski, poslijediplomski). Mobilnost je tijekom studija  moguće ostvariti više puta – važno je poštivati uvjet od najviše 12 mjeseci po svakoj razini studija – u zbroj mjeseci ulazi i mobilnost studijskog boravka (SMS) i stručne prakse (SMP) npr. na istoj razini studija 6 mj. SMS + 6 mj. SMP =12 mjeseci. Studenti integriranih preddiplomskih i diplomskih studija mogu ostvariti mobilnost u ukupnom trajanju do 24 mjeseca za tu razinu studija. Erasmus mobilnost u okviru LLP programa i u okviru programa Erasmus Mundus računa se u zbroj 12 mjeseci po razini studija (2009./10.-2016./17.). Ako je student već dosegao granicu za jednu razinu studija, moći će se prijaviti za novu mobilnost studijskog boravka ili stručne prakse na drugoj razini studija. Ograničenje ukupnog trajanja mobilnosti se primjenjuje i na studente koji ostvaruju mobilnost u statusu zero-grant studenta.

Erasmus+ studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnom visokom učilištu.

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti