Staklo

Staklo je krhak, ali vizualno moćan materijal zbog čega ima posebno mjesto u imaginaciji ljudi koji su mu stoljećima pridavali mnoge simboličke vrijednosti i asocijacije. Baš zato, staklo je postalo izrazito potentan i izazovan umjetnički medij.

Umjetničko staklo je objekt, odnosno umjetnička slika načinjena od stakla, a ponekad i u kombinaciji s drugim materijalima. Postoje različite vrste stakla, a jednako su različiti i umjetnici koji, svatko na svoj jedinstven način, savladavaju staklo kao jedinstven materijal. Također, staklo je posebno zanimljivo umjetnicima jer uvijek iznova pronalaze nove načine njegove obrade i eksperimentiraju u području crtačkih, slikarskih, kiparskih te prostornih mogućnosti kreativnih procesa oblikovanja.

Naučit ćeš raditi u mediju stakla koristeći se različitim tehnikama vitraja – tifani tehnikom, hladnom obradom stakla, puhanjem i obradom stakla na plameniku, da nabrojimo tek neke. Također, steći ćeš znanja o svojstvima i tehnološkim karakteristikama stakla, kao i o njegovoj povijesti i primjeni u drugim disciplinama poput arhitekture. Upoznat ćeš se s tehnikom konzervacije i restauracije povijesnih vitraja, a prema individualnim idejama i tehnici po odabiru, samostalno ćeš izrađivati završni rad.

Nastava se odvija u specijaliziranim radionicama sa stručnom opremom za različite tehnike obrade stakla. Radi se u malim grupama, u kreativnoj i opuštenoj atmosferi, poštujući individualnost svih studenata čiji se radovi u staklu često dodjeljuju kao nagrade za različite događaje i natjecanja.

Staklo se predaje kao izborni kolegij na preddiplomskim i diplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti. Na Likovnoj pedagogiji umjetničko staklo je sveprisutan segment općenite likovne pismenosti u kreativnom i edukativnom procesu, te ima važnu ulogu u razumijevanju i čitanju umjetničkih djela. Na studiju Primijenjene umjetnosti kolegiji umjetničkog stakla su usmjereni na sustavno obrazovanje budućih profesionalca u području suvremene umjetnosti stakla i restauracije povijesnih djela u staklu.

  • Prouči kolegije koje ćeš slušati ako upišeš Likovnu pedagogiju ili Primijenjenu umjetnost ovdje.
  • Saznaj više o svojim budućim nastavnicama i nastavnicima ovdje.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Nakon toga možeš upisati diplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij, ali te zanima ili se baviš umjetničkim staklom, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV. Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na ovaj studij.

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

  • Sve informacije o upisima potraži ovdje.

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti