Scenografija

Oblikujući stvarne, fizičke prostore dramskog, filmskog ili kojeg drugog događaja sudjeluješ u njihovu stvaranju. Neka kreiranje iluzije stvarnosti započne.

Scenografija je interdisciplinarno područje koje primjenjuje likovnost u najširem smislu. Na sjecištu je kiparstva, slikarstva i glume i posebno je oblikovan prostor namijenjen određenoj priči, odnosno događaju. Scenografski prostori su svi prostori koji uključuju subjekte i/ili objekte, a koji svojom prisutnošću ukazuju na događaj koji se odvija upravo sada.

Stečena znanja iz kiparstva, slikarstva i glume prenijet ćeš u kreativan proces oblikovanja scenskog prostora. Osmišljavat ćeš prostor kroz likovnu opremu predstave, stvarat ćeš konceptualne ideje za performanse i vizualna medijska događanja, a kreirat ćeš i prostore virtualne stvarnosti. Kao član autorskog tima ili samostalno, oblikovat ćeš scenografiju za izvedbenu, kazališnu ili filmsku produkciju. Tvoj rad će biti vezan uz pojam prostora u kojem će se dramsko djelo ili konceptualni predložak zbivati. Prostor ćeš osmisliti i izgraditi prema tehničkim nacrtima i u tako oblikovanom prostoru oblikovat ćeš i svjetlo.

Nastava je prilagođena praćenju individualnih tema i koncepata. Uz mentorski rad, osvještava se svaki segment scenografskog procesa. Terenskim radom razvijat ćeš se kroz timsko i zajedničko djelovanje surađujući s autorskim timovima institucija poput Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, lokalnom televizijom KanalRi i dr.

Scenografija se predaje kao izborni kolegij na preddiplomskim i diplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti. Na Likovnoj pedagogiji scenografija je sveprisutan segment općenite likovne pismenosti u kreativnom i edukativnom procesu, a primjenjiva je u radu s djecom i mladima. Također, ima važnu ulogu u razumijevanju dramskih, lutkarskih, izvedbenih i filmskih umjetničkih ostvarenja. Na studiju Primijenjene umjetnosti kolegiji scenografije su usmjereni na sustavno obrazovanje budućih profesionalaca u području vizualnih i izvedbenih umjetnosti.

  • Prouči kolegije koje ćeš slušati ako upišeš Likovnu pedagogiju ili Primijenjenu umjetnost ovdje.
  • Saznaj više o svojim budućim nastavnicama i nastavnicima ovdje.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Nakon toga možeš upisati diplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij, ali te zanima ili se baviš scenografijom, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV. Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na ovaj studij.

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti