Mozaik

Beskonačne mogućnosti slaganja i stvaranja oblika ono je što mozaik čini posebnim. Ako otkrivaš ljepotu u kreativnim kombinacijama i neograničenim formama koje iz njih mogu proizaći, onda je mozaik tvoja slikarska tehnika.

Mozaik je tehnika ukrašavanja zidova, podova, svodova i kupola ornamentalnim ili figuralnim kompozicijama. U tehnici mozaika također se izrađuju ikone, nakit i obredne maske. Kod figuralnih i raskošnih ornamentalnih kompozicija mozaik se izvodi prema unaprijed nacrtanom ili naslikanom predlošku (kartonu). U suvremenoj umjetnosti, mozaik se može misliti u proširenom smislu kao niz bilo kakvih manjih elemenata koji tvore veću cjelinu.

Na preddiplomskoj razini upoznat ćeš se s primjenom tehnike mozaika u prostoru, kao i s klasičnim tehnologijama mozaika uz rad po zadanoj reprodukciji. Naučit ćeš stvarati kompozicije sastavljene od raznih materijala – kockice kamena, glazirane keramike, staklene paste i sl., te kako ih pravilno obraditi da bi tvoj mozaik ostao čvrstim i trajnim djelom. Na diplomskoj razini, uz izvođenje različitih tehnoloških postupaka na pojedinom zadatku, poticat ćemo te na slobodnu interpretaciju rada na mozaiku kao samostalnoj likovnoj disciplini.

Nastava se odvija u potpuno opremljenoj radionici za mozaik. Radi se u malim grupama, u kreativnoj i opuštenoj atmosferi, poštujući individualnost svakog studenta.

Mozaik se predaje kao izborni kolegij na preddiplomskim i diplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti. Na Likovnoj pedagogiji mozaik je sveprisutan segment općenite likovne pismenosti u kreativnom i edukativnom procesu, te ima važnu ulogu u razumijevanju i čitanju umjetničkih djela. Na studiju Primijenjene umjetnosti kolegiji mozaika su usmjereni na sustavno obrazovanje budućih profesionalaca u području suvremene umjetnosti mozaika i restauracije povijesnih djela u mozaiku.

  • Prouči kolegije koje ćeš slušati ako upišeš Likovnu pedagogiju ili Primijenjenu umjetnost ovdje.
  • Saznaj više o svojim budućim nastavnicama i nastavnicima ovdje.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Nakon toga možeš upisati diplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij, ali te zanima ili se baviš mozaikom, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV. Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na ovaj studij.

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

  • Sve informacije o upisima potraži ovdje.

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti