Grafički dizajn

Grafički dizajn svakom zadatku pristupa kao uzbudljivom, kreativnom, komunikacijskom izazovu. Ako želiš stvarati vizualne koncepte koji inspiriraju, informiraju i transformiraju, onda je grafički dizajn za tebe.

Grafički dizajn je praksa oblikovanja načina na koji se komunicira neki brend, usluga, proizvod, ili pak cilj od društvenog značaja. Grafički dizajn vizualnim sredstvima (grafički znakovi, fotografija, boja, tipografija i sl.) rješava određeni problem. Oblikuje dvodimenzionalne i trodimenzionalne proizvode istovremeno vodeći računa o estetici i funkcionalnosti – od plakata i ambalaža do oblikovanja izložbenih prostora. Danas se grafički dizajn koristi i novim tehnologijama, a njegovu primjenu nalazimo svuda oko nas.

Na preddiplomskom studiju upoznat ćeš se s osnovama dizajnerske struke kroz vježbe i projekte koji uključuju rad na grafičkom znaku, vizualnom identitetu, oblikovanju knjiga, brošura i ambalaža. Na diplomskoj razini proširit ćeš svoja znanja radom na kompleksnijim projektima tržišnih komunikacija. Također, utvrdit ćeš znanja iz kritičke analize, osmišljavanja, oglašavanja i komunikacije brenda. Kroz tematska predavanja i niz vježbi studij će ti pružiti cjelovito obrazovanje za grafičkog dizajnera u skladu sa suvremenim zahtjevima struke.

Nastava grafičkog dizajna održava se u specijaliziranoj radionici opremljenoj računalima i tabletima za profesionalni rad na dizajnerskim i multimedijalnim projektima. Tu su i foto radionice opremljene digitalnom foto i video opremom, kao i resursima Centra za dizajn i produkciju, opremljenim za dvodimenzionalni i trodimenzionalni print, uvezivanje i sl. Radi se u malim grupama, u kreativnoj i opuštenoj atmosferi poštujući individualnost svakog studenta.

Kolegiji iz područja grafičkog dizajna predaju se na preddiplomskom Studiju grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koji možeš završiti prvostupničkim završnim radom iz područja grafičkog dizajna. Pored kolegija iz područja grafičkog dizajna slušat ćeš umjetničke i teorijske kolegije. Na diplomskoj razini grafički dizajn se studira u sklopu studija Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna koji je u potpunosti posvećen izobrazbi magistra/e Dizajna vizualnih komunikacija..

  • Prouči kolegije koje ćeš slušati ako upišeš preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili diplomski studij Vizualnih komunikacija ovdje.
  • Saznaj više o svojim budućim nastavnicama i nastavnicima ovdje.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski Studij grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Nakon toga možeš upisati diplomski Studij vizualnih komunikacija. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij, ali te zanima ili se baviš grafičkim i/ili web dizajnom, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV.  Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na diplomski Studij vizualnih komunikacija.

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

  • Sve informacije o upisima potraži ovdje.

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti