Foto i video

Ako smatraš da se fotografija i video stvaraju, a ne samo snimaju ili okidaju, neka ti budu mediji putem kojih ćeš drugima prenijeti način na koji vidiš svijet.

Fotografija i video umjetničke su discipline koje djeluju kao zasebne djelatnosti unutar proširenog polja suvremene umjetnosti i medija. Fotografija je umjetnost prepoznavanja odlučujućeg trenutka, dok se video umjetnost oslanja na pokretne slike. Osnovni medij fotografije i videa je svjetlost. Foto i video oprema pomoću leće prenosi svjetlost na film ili digitalni čip, a dobiveni svjetlosni zapis se obrađuje analogno, odnosno digitalno. Iako su fotografija i video samostalne umjetničke djelatnosti, obje su umjetnicima vrlo bitni alati za prezentaciju vlastitog rada – kao sredstvo dokumentiranja stvarnosti koja ih okružuje, promocije određenog proizvoda ili prikaza priče.

Kroz kolegije Uvod u fotografiju, Uvod u nove medije, Fotografija, Novi mediji te Povijest fotografije i alternative fotografske tehnike, savladat ćeš različite metode i tehnike koje se koriste u umjetnosti novih medija i fotografije. One uključuju snimanje i razvoj analogne fotografije, snimanje i digitalnu obradu digitalne fotografije, snimanje i montažu videozapisa. Kroz različite problemske cjeline fotografije kao što su portret, akt, pejzaž, arhitektura savladat ćeš likovne zadatke vezane uz kompoziciju, teksturu, svjetlost i dr.

Nastava fotografije i videa odvija se u nekoliko specijaliziranih radionica koje uključuju foto laboratorij za analognu fotografiju, foto radionicu te računalnu radionicu za digitalnu obradu, montažu i skeniranje. Osim toga dostupni su i resursi Centra za dizajn i produkciju, opremljenim za dvodimenzionalni i trodimenzionalni print te programske aktivnosti Centra za inovativne medije. Svakako, nastava će se odvijati i na drugim lokacijama ovisno o projektnim zadacima. Radi se u malim grupama, u kreativnoj i opuštenoj atmosferi, poštujući individualnost svakog studenta.

Kolegiji iz videa i fotografije predaju se na preddiplomskim i diplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti. Na Likovnoj pedagogiji fotografija i video predstavljaju sveprisutan segment općenite likovne pismenosti u svakom kreativnom i edukativnom procesu, te imaju važnu ulogu u razumijevanju i čitanju umjetničkih djela. Na studiju Primijenjene umjetnosti ovi kolegiji su nužni elementi krajnje produkcije i prezentacije umjetničkog ili dizajnerskog rada. Vještine i znanja koje ćeš steći iz ovih disciplina čine neizostavan segment svake druge primijenjeno-umjetničke discipline.

  • Prouči kolegije koje ćeš slušati ako upišeš Likovnu pedagogiju ili Primijenjenu umjetnost ovdje.
  • Saznaj više o svojim budućim nastavnicama i nastavnicima ovdje.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Nakon toga možeš upisati diplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij, ali te zanima ili se baviš fotografijom i/ili videom, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV. Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na ovaj studij.

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

  • Sve informacije o upisima potraži ovdje.

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti