Crtanje

Pretpostavljamo da si ovdje jer oduvijek nešto crtaš. Ako te praznina papira izaziva da je ispuniš olovkom, kredom, ugljenom ili perom, na pravom si mjestu.

Crtež može biti samostalno, potpuno završeno umjetničko djelo. Riječ je o univerzalnom načinu izražavanja i jednom od važnijih čimbenika vizualnih umjetnosti. Poznajemo više načina crtanja: bilješku ili kroki, studiju, crtež razrađen u detaljima i eksperimentalni crtež, da nabrojimo tek neke. Umjetnički crtež je osnova i drugih oblika likovnog stvaranja – grafike, slikarstva, kiparstva, arhitekture i dizajna –  i u tome leži njegov značaj.

Savladat ćeš različite metode, žanrove i tehnike crteža koje uključuju crtanje portreta, akta i kompozicije. Na diplomskom studiju crtanju pristupamo kao vježbanju vizualnog jezika koji se potom usavršava unutar jezika slikarstva, kiparstva, grafike, novih medija i dizajna. Na kolegiju Eksperimentalno crtanje steći ćeš potrebna znanja koja će ti pomoći da samostalno definiraš osobnu likovnu gramatiku i da primijeniš novostečena iskustva na vlastita likovna istraživanja.

Nastava iz crtanja izvodi se u suvremeno opremljenoj učionici u kojoj ćeš crtati prema umjetničkim reprodukcijama, skeletonu i živom modelu. Radi se u malim grupama, u kreativnoj i opuštenoj atmosferi, poštujući individualnost svakog studenta.

Crtanje se predaje kao niz obveznih kolegija na preddiplomskim i diplomskim studijima Likovne pedagogije i Primijenjene umjetnosti. Na Likovnoj pedagogiji crtež je sveprisutan segment općenite likovne pismenosti u kreativnom i edukativnom procesu. Isto tako, ima važnu ulogu u razumijevanju i čitanju umjetničkih djela. Na studiju Primijenjene umjetnosti crtački kolegiji su usmjereni na sustavno obrazovanje budućih profesionalaca u području suvremene umjetnosti, te primijenjene umjetnosti i dizajna.

  • Prouči kolegije koje ćeš slušati ako upišeš Likovnu pedagogiju ili Primijenjenu umjetnost ovdje.
  • Saznaj više o svojim budućim nastavnicama i nastavnicima ovdje.

Po objavi natječaja za upise u iduću studijsku godinu upisuješ preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Nakon toga možeš upisati diplomski studij Primijenjene umjetnosti ili Likovne pedagogije. Ako imaš završen drugi preddiplomski studij, ali te zanima ili se baviš grafičkom umjetnošću ili crtežom, slobodno nam pošalji svoju molbu i CV. Razmotrit ćemo koje su ti sve mogućnosti na raspolaganju da položiš dodatne ispite i upišeš se na ovaj studij.

Za pristup prijemnom ispitu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci potrebno je priložiti vlastitu mapu radova. Osim toga, prijemni ispit se sastoji od motivacijskog razgovora/intervjua te praktičnih i teorijskih testova. Konkretne specifikacije, obvezni dokumenti i broj bodova ovisit će o izboru studija u aktualnoj studijskoj godini. Svi pristupnici prijemnom ispitu moraju detaljno proučiti pravilnike o prijemnom ispitu, a za sva dodatna pitanja ili nejasnoće, tu je studentska referada.

Detaljne upute za razredbeni postupak!

  • Sve informacije o upisima potraži ovdje.

Imaš pitanja?

Sva pitanja vezana uz upise na Akademiju slobodno uputi studentskoj referadi, pisanim ili telefonskim putem. Potrudit ćemo se odgovoriti ti u najkraćem mogućem roku!

Radno vrijeme referade je:

Pon – Pet: 9 – 15:00 sati
Vikendom i praznikom ne radimo

Telefonski broj: 051/228-886
Email adresa: studentska@apuri.hr

© Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti