Vi ste na stranici: Naslovna arrow Studenti arrow Studentski zbor arrow Pitanja i odgovori
Pitanja i odgovori

 ...........................................................................................................................................................................................................

Zbog čega su studenti primorani plaćati tjelesni i ako izaberu atletiku koja je besplatna, a na kraju zbog vremenskih uvjeta trebaju prisustvovati drugom programu koji se plaća?

Što je s obaveznom literaturom?

Možemo li se služiti opremom i prostorom i izvan nastave?

Do koliko sati je otvorena Akademija?

Možemo li raditi na Mac kompjuterima Akademije ako nemamo računalo?

Imamo li neki popust u papirnici?

Po kojem kriteriju se dodjeljuju tutori?

Kada se otvara Kampus i studentska menza?

Zar ne bi Studentska služba trebala primati studente tijekom cijelog radnog vremena, a ne samo dva sata dnevno?

Zašto Akademija ne financira materijale?

Zašto najbolji studenti koji su upisali bez potpore Ministarstva i dalje moraju plaćati studij?

Zašto na fakultetu nema potvrdnica i prijavnica za ispit?

Zašto nemamo knjižnicu s potrebnom literaturom?

Zašto ne možemo fotokopirati knjige na fakultetu?


Zbog čega su studenti primorani plaćati tjelesni i ako izaberu atletiku koja je besplatna, a na kraju zbog vremenskih uvjeta trebaju prisustvovati drugom programu koji se plaća?

Dolasci i zalaganje na kolegiju Tjelesna i zdravstvena kultura preduvjeti su za stjecanje ECTS boda. Studenti koji su upisali atletiku dobili su mogućnost izostanka 2-3 puta ako vrijeme ne dozvoljava ispunjenje programa na igralištu. Ako student ima više izostanaka pruža mu se prilika nadoknade sata u dvorani za koju Akademija plaća participaciju od 25 kuna po satu za svakog studenta, a sam student plaća 15 kuna po satu. Znači da student koji ne dolazi na sat u redovnoj satnici za atletiku pa još i ne prisustvuje satu kada to vremenske prilike ne dozvoljavaju (2-3 puta u semestru što nastavnik tolerira) da bi dobio potpis mora nadoknaditi propušteno na način da satove odradi u dvorani.

 

Što je s obaveznom literaturom?    VRH

Svaki predmet programa koji ste upisali ima popis obavezne literature koji prati bolje razumijevanje programa i neophodne podatke. Isto tako postoji i dodatna (neobavezna) literatura koju voditelj kolegija preporuča da bi se čim više proširilo znanje vezano za predmet. Nastavnik vam određuje ritam čitanja literature ovisno o trenutačnom tijeku svladavanja programa.

 

Možemo li se služiti opremom i prostorom i izvan nastave?   VRH

Akademija primijenjenih umjetnosti radi po principu odjeljaka Katedri. Sa svakim nastavnikom se možete dogovoriti o dodatnom radu u vrijeme kada su prostorije slobodne. Postoje i specijalizirane prostorije u kojima postoje opasne tvari i strojevi za koje trebate proći prethodnu edukaciju rukovanja čime stječete potvrdu. Za određene poslove u specijaliziranim radionicama traži se posebna dozvola uključujući i nadzor nastavnika ili suradnika u nastavi. Uvijek možete dodatno crtati u prostorima Katedre za crtanje gdje je predviđena crtaona za popodnevne sate.

 

Do koliko sati je otvorena Akademija?    VRH

Akademija se otvara u 7 sati i zatvara u 20 sati. Po potrebi svaki nastavnik može boraviti na Akademiji i van radnog vremena sa studentima ako treba raditi na nekom projektu ili zadacima.

 

Možemo li raditi na Mac kompjuterima Akademije ako nemamo računalo?    VRH

U suterenu zgrade postoje prostorije s računalima kojima se služe isključivo studenti za vlastite potrebe. Već ste  primijetili da se za svladavanje programa traže znanje rukovanja računalom. U današnje doba gotovo je nezamislivo da netko ne zna baratati najjednostavnijim funkcijama na računalu.

Preporučam svim studentima koji nemaju vlastito računalo da si nabave polovno i jeftino računalo jer bez njega jednostavno ne mogu biti u tijeku zahtjeva koju su nužni za studiranje. Još jednom napominjem da ako student/ica nema financijskih sredstava za kupnju računala, može koristiti ona u suterenu.

Računala koja se nalaze u informatičkoj radionici (Mac) namijenjena su učenju informatike i svladavanju rukovanja računalom. Inače vrlo skupa, ta su računala dostupna jedino u slučaju dok je nastavnik prisutan.

 

Imamo li neki popust u papirnici?     VRH

Do sada smo imali popust u dvije papirnice koje su se u međuvremenu zatvorile.

Može se zadužiti jedan od studenata za popis potrebnog materijala za cijelu studijsku grupu jednom mjesečno kojemu ćemo od ovlaštenog nabavljača isti i nabaviti (javiti se prodekanu za opće poslove, doc. Siniši Majkusu).

 

Po kojem kriteriju se dodjeljuju tutori?    VRH

Automatizmom se upisom studenti/ice dodjeljuju nastavnicima i suradnicima u nastavi kao tutorima. Svrha tutora je da pojasni, savjetuje svom štićeniku/ici odgovore na neka pitanja koja olakšavaju bolje snalaženje u studiranju. Ako želite promijeniti tutora, obavještavate ga o promjeni. Isto tako, od tutora čije tutorstvo želite, morate imati potvrdan odgovor.

 

Kada se otvara Kampus i studentska menza?   VRH

Predviđeno otvaranje nekih fakulteta i menze u sklopu Kampusa je ljetni semestar akademske 2009./2010. godine. Svi se nadamo da će se to u predviđenom roku i ostvariti, jer ćemo time dobiti uvjete ishrane nadohvat ruke, što će nam omogućiti dodatno vrijeme za druge aktivnosti. Naše Sveučilište intenzivno radi na ishodovanju svih potrebnih dozvola (kojih nije mali broj), kao i neophodne opreme i komunalnih zahtjeva.

 

Zar ne bi Studentska služba trebala primati studente tijekom cijelog radnog vremena, a ne samo dva sata dnevno?   VRH

Studentska služba obavlja poslove u koje studenti nemaju uvida. Kada bi zaposlenici Studentske službe neprestano bili dostupni ne bi imali vremena obavljati tekuće poslove i vrlo brzo bi nastao krah sustava koji se bavi dokumentacijom oko ispita, diplomskih ispita, arhiviranjem itd.

 

Zašto Akademija ne financira materijale?    VRH

Akademija osigurava materijale koji nisu dostupni u slobodnoj prodaji (kiseline, cinčane ploče, kamen, drvo, gips, glina...) Isto tako po svakom studentu je predviđen nužni dio materijala. Nastavnici također i osobno donose materijal koji studentima nedostaju.

Morate znati da druge Akademije traže uplatu određenih iznosa za nabavku materijala. Naša Akademija je htjela to izbjeći jer ne želimo studente dodatno financijski iscrpljivati. Općenito su troškovi studija na Akademijama mnogo veći nego na studijima koji su orijentirani više na teoriju. Jedna od preporuka na Umjetničkom vijeću je bila da nastavnici čim više ograniče financijske potrebe za izvođenje kolegija koje bi studenti sami morali plaćati.

 

Zašto najbolji studenti koji su upisali bez potpore Ministarstva i dalje moraju plaćati studij?     VRH

To se pitanje rješava ECTS ocjenjivanjem i rangiranjem ukupno stečenih ECTS bodova na studijskoj grupi (rang lista). Od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH  se čeka na uspostavu zakonske regulative oko tog problema

 

Zašto na fakultetu nema potvrdnica i prijavnica za ispit?    VRH

Uobičajeno je da se vodi knjigovodstvo za svaki vid trgovine. Budući da Akademija nema mogućnosti trgovanja ne možemo ni obavljati takve usluge.

 

Zašto nemamo knjižnicu s potrebnom literaturom?    VRH

Na Akademiji imamo priručnu knjižnicu za potrebe nastave.

Sve sastavnice Sveučilišta u Rijeci imaju ugovor sa Sveučilišnom knjižnicom koja vrši nabavku i izdavanje literature.

U sklopu Kampusa će biti smještena Sveučilišna knjižnica kada se za to stvore uvjeti. Knjige možete posuđivati i u knjižnici Filozofskog fakulteta u Rijeci s kojom također imamo ugovor.

 

Zašto ne možemo fotokopirati knjige na fakultetu?    VRH

Neki fakulteti s velikim brojem studenata imaju fotokopirnicu u svojim prostorima koju su dali u najam privatnicima ili imaju stalno zaposlenu osobu na tom mjestu.

 Akademija nije u mogućnosti tako nešto imati zbog premalog broja studenata, nema isplativosti za nekoga tko bi se samo time bavio.

U Rijeci postoje fotokopirnice koje nude studentima popuste i cijene su vrlo povoljne.

Preporučam svim studentima prve godine da se slobodno obrate starijim kolegama koji već znaju gdje je najpovoljnije fotokopiranje.

 

Ako imate bilo kakav problem koji niste uspjeli riješiti u Studentskoj službi ili dobili informaciju od starijih kolega, a tiče se studiranja, možete se slobodno obratiti prodekanu za nastavu, doc. Zdravku Miliću, prodekanu za opće poslove, doc. Siniši Majkusu, i meni, koja ću Vam s veseljem biti uvijek na raspolaganju.

                                                                                             

Srdačan pozdrav

                                                                       Prodekanica za umjetničko znanstvenu djelatnost

                                                                                  doc. Marina Banić-Zrinšćak

 
 
 
 
© 2005 – 2018 APURI